Information till dig som säljare

Att byta bostad är ett viktigt beslut som ofta växer fram. När beslutet väl är tagit är det viktigt att man väljer rätt mäklare. Mitt mål är att alltid leverera högsta kvalitet, både till köpare och säljare, för att på det vis skapa nöjda kunder. Som oftast börjar ett uppdrag med att jag får ett samtal från en säljare. Jag åker ut till denna och gör en värdering av bostaden och erbjuder även rådgivning. Jag presenterar ett kontrakt och avtalar vilken strategi som är bäst just för denna bostad. Marknadsföring sker enligt kundens önskemål, på Internet och/eller i dagspress.

Visningar
När det är dags för visning är det olika typer visningar att välja på. Det vanligaste är en öppen visning där spekulanter erbjuds att komma och titta på bostaden en viss tidpunkt tillsammans med andra spekulanter. Jag erbjuder även möjligheten att ha personliga visningar där spekulanter i lugn och ro kan gå genom den aktuella bostaden. För den som av olika anledningar vill ha en mer diskret försäljning, kan jag även erbjuda enskilda visningar till spekulanter som finns i mitt spekulantregister.

Budgivning
När det kommer in bud på en bostad håller jag alltid säljaren uppdaterad med utvecklingen. Detta anpassas efter önskemål från säljaren, någon vill uppdateras med en gång det kommer in nya bud, andra vill vänta tills budrundan är slut och få ett slutbud presenterat. Gemensamt för alla budgivningar är att jag alltid arbetar för att få ut högsta möjliga pris för bostaden. Det är dock alltid säljaren som bestämmer vem denna vill sälja till och denna är inte bunden till att ta högsta bud om den inte vill.

Kontraktskrivning
Ett köp är aldrig avslutat innan kontrakt är skrivet. Detta innebär att mäklaren måste framföra eventuella nya bud till dess att bindande köpekontrakt är undertecknat. Vi rekommenderar därför att kontrakt skrivs snarast möjligt efter det att budgivning avslutats eller att köpare och säljare är överens. Efter kontraktsskrivning har köparen som regel en vecka på sig att betala in handpenningen, 10% av köpeskillingen, till vårt klientmedelskonto. När alla villkor är uppfyllda betalas sedan denna ut till säljaren. Resterande belopp betalas på tillträdesdagen.

Tillträdesdagen
På tillträdesdagen träffas köpare, säljare och mäklare på köparens bank för att avsluta affären. Då betalar köparen den resterande delen av köpeskillingen och likvidavräkning och köpebrev undertecknas.

Energibesiktning
Alla villaägare skall efter 2009-01-01 göra en energideklaration. Deklarationen följer fastigheten och gäller i tio år. "Syftet är att sänka energianvändningen och minska utsläppen av växthusgaser. Byggnader står för cirka 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Dessutom finns det mycket pengar att spara på åtgärder som minskar energiförbrukningen. Därför kan det löna sig att göra en energideklaration även om du inte ska sälja ditt hus". Information från Boverkets hemsida.